28 november 2007

God en de weerman


Reinier van den Berg is weerman op de Nederlandse televisie. Wat zegt hij van het weer? In een letterlijk citaat van de website Waarom Jezus? van de Evangelische Omroep zegt Van den Berg: 'Het weer. Een Hemels meesterwerk. Daar zie ik heel duidelijk de hand van God in.' Zo'n uitspraak, het interview op de website is nog vele malen ernstiger (hij ontkent zelfs de evolutie), maakt deze man tot een uiterst dubieuze weerman.

Van den Berg noemt het weer een Hemels meesterwerk met een hoofdletter H, alsof je plafond met een hoofdletter P zou moeten schrijven. Hij verkondigt daarmee feitelijke onzin, want het weer is feitelijk niets meer dan een natuurverschijnsel waar de mensheid zich elke dag weer druk over maakt. Er is ook niets Hemels aan, maar laat ik niet zeuren over het feit dat de hemel gewoon lucht is. Dat de vrome Reinier het weer Hemels noemt, is niet alleen onjuist, maar Van den Berg geeft daar tevens een statement mee af waar hij waarschijnlijk minder blij mee is. We gaan even terug naar de tsunami op zondag 26 december 2004.

Het weer, het Hemels meesterwerk, terroriseert een groot gedeelte van Azië. Zou Reinier van den Berg daar ook de hand van God in hebben gezien? Een god die de beschikking heeft over het weer en zich heerlijk uitleeft? Een god die en passant 290.000 mensen laat verdrinken, te pletter slaan, verhongeren of doodgaan aan de pest? Is het weer een Hemels meesterwerk of gewoon een natuurverschijnsel? Ik opteer voor het laatste en laat de EO-marionet gewoon kwaken voor zijn kijkers. Er is geen enkele reden om in God te geloven, tenzij u zo ziek bent dat u een aantoonbare moordenaar wilt aanbidden. Maar gewoon even heel triviaal een weerman geloven, is er ook al niet meer bij. Nou ja, de voorspellingen kloppen toch nooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten