25 december 2007

Kerstgedachte

'Met het geloof heb ik niets, maar hun vrije dagen zijn fantastisch,' zegt een goede vriend van mij altijd. Het gelovige en ongelovige volk veegt in de kersttijd alle onzin en hypocrisie op één grote hoop. Love and peace, vrede op aarde. Eh ja, waar dan? Is dat de kerstgedachte?

Op of rond de kerst schijnt er ene Jezus te zijn geboren. Uit de maagd Maria. De juffrouw heeft niet eens de lakens gedeeld met een lekkere vent. Biologen zeggen dat zoiets onzin is, maar het wordt er elk jaar weer ingestampt. Wie zich wat meer in deze onzin verdiept, komt er al snel achter dat dit verhaal en bijbehorende verzinsels al veel eerder werd verkondigd. Lucas en Matteüs deden het voor de bijbel, maar wie de verhalen van beide heren vergelijkt, merkt al dat er behoorlijke verschillen zijn. Vervelend voor de christelijke bevolking is dat Jezus, zijn maagdelijke geboorte, zijn wonderen, zijn terechtstelling plus zijn wederopstanding zelfs gepikt zijn uit heidense (Hellenistische) sprookjes.

Christelijke mensen zijn op het punt van religie dom. Christelijke mensen met verstand zijn doorgaans christelijk omdat het hen iets oplevert. Die opportunisten mag je zonder voorbehoud ook valse christenen noemen. Wie de verhalen in de bijbel als waarheidsgetrouw beschouwt en ze serieus neemt, kan zelf moeilijk serieus worden genomen. Ze strooien zichzelf zand in de ogen en willen niets weten van wetenschappers die hun waarheid ontnuchteren. Maar als Matteüs en Lucas het al niet eens zijn, wat is dan die enige èchte waarheid?

Vrede op aarde is wat religies al eeuwenlang uitsluiten. Religies hebben van de wereld één grote ratjetoe van gemaakt. Geen geloof is het eens met een ander geloof en de bijbel, koran, thora of ander dubieus boek beschrijft precies hoe je met andersdenkenden om moet gaan. Of het nu om stenigen of aan het mes rijgen gaat, alle maatregelen hebben één resultaat: de dood. En dat staat toch haaks op de kerstgedachte van de mensen, ofschoon christelijke mensen daar dus gemakshalve niet aan denken. Nee, de vrije dagen met kerst zijn prima, de gedachte erachter is bewezen onzin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten