20 april 2008

Paus Benedictus : hufter, maar geen nazi

Met regelmaat wordt Paus Benedictus de 16e aangevallen op zijn Nazi-verleden. Dat is een zinloze missie, want dit zijn de feiten (conclusie uit citaat uit verslag van Margriet Brandsma, NOS-journaal, 21 juli 2008):

Voornaamste conclusie: ja, Benedictus wás lid van de Hitlerjugend maar hij werd lid omdat het moest. Zowel het Traunsteiner Gymnasium als het Sankt Michael-seminarie dat Ratzinger bezocht, waren haarden van verzet tegen de nazi's. Al snel na de machtsovername door Hitler werd priester Josef Stelze uit Traunstein gearresteerd, in de buurt van het seminarie ontplofte een zware bom.

Én: leerlingen die geen lid waren van de Hitlerjugend kwamen niet in aanmerking voor een korting op het schoolgeld. Voor de ouders van Ratzinger, anti-nazi’s, werd het moeilijker en moeilijker om de opleiding van Joseph te betalen. Toch werd geen enkele priester in opleiding in Traunstein lid van de Hitlerjugend.

Vanaf eind maart 1939 werd toetreden tot het Deutsche Jungvolk voor 10 tot 14-jarigen plicht, 14 tot 18-jarigen moesten naar de Hitlerjugend. Het seminarie (waar Joseph Ratzinger op 16 april 1939 werd toegelaten) wist de wet nog een paar maanden te ontduiken maar capituleerde uiteindelijk noodgedwongen toch.

En zo werd Joseph Ratzinger in 1941, op z'n 14de verjaardag, lid van de Hitlerjugend. De nazi's vonden in hetzelfde jaar een mogelijkheid om het lastige seminarie te sluiten: ze hadden het gebouw nodig als ziekenhuis voor het leger. Ratzinger woonde daarna afwisselend in een klooster en thuis, bij zijn ouders. Augustus 1943 moet hij het leger in, kort voor het einde van de oorlog deserteerde Ratzinger.

Heldere conclusie. Joseph Ratzinger was geen nazi en iedereen die daar dus steeds weer over begint, slaat de plank gewoon mis. Dat neemt niet weg dat Ratzinger een hufter van de eerste categorie is. De Amerikaanse katholieke kerk heeft meer dan 600 miljoen dollar uitgegeven om slachtoffers van pedofiele priesters verder te laten zwijgen en Ratzinger probeerde tijdens zijn bezoek aan Amerika zelfs de bal bij de Amerikaanse samenleving te leggen. Een vos verliest nooit zijn streken, zullen we maar zeggen.

Ratzinger is eigenlijk niet de moeite waard. Hij vertegenwoordigt een abject instituut: de katholieke kerk. Aan dat instituut met achterhaalde, gefantaseerde en vooral onmenselijke kanten moet een eind worden gemaakt. Het is een achterlijk geloof, zoals elk geloof achterlijk is. Een wereldwijd kwaad dat door onbegrijpelijke angsten in stand wordt gehouden. Met een clown aan het hoofd die denkt als iemand uit de twaalfde eeuw. Toch heel bijzonder om dan zelfs door de machtigste man van de wereld te worden ontvangen. Maar ja, hufters ontmoeten graag hufters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten