20 oktober 2007

Homoseksuele getuige blokkeert huwelijk

De Standaard, 20 oktober 2007 - De priester van een parochie in Bressoux (provincie Luik) heeft in augustus geweigerd een koppel te trouwen omdat één van de getuigen een homoseksueel is. Uiteindelijk heeft de diaken van Modave de twee gehuwd, melden de kranten van de groep Sud Presse. Volgens de bruid, de 22-jarige Sylvie, is er sprake van discriminatie. Ze heeft dan ook contact gehad met de bisschop van Luik. 'Die heeft erkend dat de betrokken priester er vreemde ideeën op na houdt', aldus Sylvie. De priester zou het tweetal en hun ouders nog steeds de toegang tot de kerk weigeren.

Reactie TS:

Er zijn priesters die weigeren een homohuwelijk te voltrekken. Dat valt nog te begrijpen uit traditionele overwegingen. Maar hoe kan het zijn dat de seksuele geaardheid van een getuige voor een priester reden is om een huwelijksvoltrekking te weigeren van een normaal bruidspaar, dat wil zeggen van een mannelijke bruidegom en een vrouwelijke bruid? Was de priester bekend met de seksuele voorkeur van de getuige?

Of de verklaring van bruid Sylvie objectief is wanneer zij zegt dat de bisschop erkent dat de priester en vreemde ideeën op nahoudt, is natuurlijk discutabel. Sylvie is boos omdat de priester zand in de motor van haar huwelijk heeft gestrooid. Zou een priester een huwelijk weigeren te sluiten, dan zijn er echter argumenten nodig die hout snijden. Het seksleven van een getuige kan en mag nooit een reden zijn een huwelijksvoltrekking te stuiten. De stultitie van het katholieke denken wordt weer eens op een bittere manier onderschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten