30 juli 2009

Ontkerking kan niet snel genoeg gaan

De CBS-cijfers (29 juli 2009) over de ontkerking van Nederland spreken voor zich. Het is opmerkelijk om weer eens te lezen dat naarmate het verstand toeneemt het geloof afneemt. Dat fenomeen bestond natuurlijk al veel langer, maar was lastiger boven water te krijgen. Enkele decennia terug stond religie nog vast op het programma van mensen die er baat bij hadden om op zondag in de kerk gezien te worden. Dat was goed voor hun bedrijf, status of voor welk belang dan ook. Boerenslimheid die je niet met intelligentie moet verwarren. Toch zaten er ook intelligente mensen in de kerk. Niet uit vroomheid, wèl om verder met rust gelaten te worden.

De oudjes van vandaag blijven hun religieuze dingetje doen totdat ze stoppen met ademen. Hoe dichter bij de dood, hoe meer het geloof vat krijgt op de mens. Het zou toch kunnen dat....? Nee, zeg ik dan altijd, het zou helemaal niet kunnen dat...

De ontkerking zet door, maar het gaat niet erg snel. De tijd knabbelt steeds wat procentjes af van het aantal mensen dat zegt gelovig te zijn. Een veel lager percentage van die gelovigen gaat nog naar de kerk. Dat geldt vooral voor katholieken en moslims. Toch schrik ik best dat van alle 75-plussers er in 2008 liefst 34 procent minstens één keer naar de kerk ging. Die denken zich te laten leiden door een god, maar slechts angst is de drijfveer. Misschien moeten we eens iets aan die angst gaan doen om de kerken leeg en overbodig te maken, want de ontkerking kan niet snel genoeg gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten