2 maart 2008

Lourdes: business en volksverlakkerij


Het katholicisme kan heel toeristisch zijn en veel geld opbrengen. Kijk maar naar Lourdes, het Franse dorpje dat jaarlijks wordt overspoeld met mensen die er een onschuldig kijkje komen nemen èn door mensen die al dan niet bewust hopen op genezing.

En dat allemaal omdat de 150 jaar geleden 14-jarige teenager Bernadette Soubirous aan iedereen die het wilde horen, vertelde dat zij verschijningen had gezien van de heilige maagd Maria in de Grot van Massabielle. Daar kunnen we wat mee, dachten slimme priesters en de exploitatie begon. Komisch is dat de exploitatie nu grotendeels in handen is van slimme Joodse winkeliers en hoteliers die uiteraard hun Joodse geloof trouw blijven, maar graag de zakken vullen met 'katholiek' geld.

In elk geval beweerde Bernadette dat zij op 11 februari 1858 de heilige maagd Maria ontmoette die haar vroeg een kerk te bouwen bij de Grot van Massabielle. Nu vind ik dat persoonlijk geen vraag die je aan een meisje van veertien stelt. Had Maria niet even op de plaatselijke aannemer kunnen wachten? Had ze niet beter even door kunnen wandelen naar Meneer Pastoor om te kijken of hij een oplossing had? Of even op het gemeentehuis kunnen vragen of de betreffende grond beschikbaar was voor een kerk of uitsluitend een agrarische bestemming had? Nee, Maria vraagt het aan een meisje van veertien jaar.

Bernadette leidde een armzalig leventje. Haar ouders hadden geen franc te verteren en ze had een slechte gezondheid. Waarschijnlijk ook kwam ze aandacht te kort en dan is zo'n verschijningsverhaal beslist een leuke aandachtstrekker. Ik vermoed dat ze het in de public relations héél ver zou hebben geschopt, want als er 150 jaar na de eerste verschijning op één dag 50.000 mensen in Lourdes bijeenkomen, heb je wel gevoel voor publiciteit. Helaas kwam de maagd Maria niet langs, althans, ze stond niet in het gastenboek.

Als vandaag de dag een tienermeisje met zo'n flauwekulverhaal aan zou komen, hadden we haar vriendelijk verzocht om een psychiater te raadplegen of om er een opstel over te schrijven. 150 jaar geleden waren de mensen nog goedgelovig en had de katholieke kerk nog veel meer grip op de mensen. En dus kwam de kerk er en werd het zogenaamd genezende water van Lourdes handelswaar dat goud geld op zou gaan leveren. Alle winkeltjes in Lourdes verkopen het water in kleine flesjes of zelfs in containers. Overigens komt uit alle kranen in Lourdes hetzelfde water en ook de toiletten worden er mee doorgespoeld...

In 1933 werd Bernadette heilig verklaard door paus Pius XI. Een slimme zet, want de kassa van Lourdes ging er nog harder door rinkelen. En daarmee is eigenlijk alles gezegd: Lourdes is business en volksverlakkerij. De fantast in kwestie, juffrouw Bernadette, ligt er nog steeds puntgaaf bij in het klooster in Nevers, waar zij op 35-jarige leeftijd nog één verschijning kreeg. Waarschijnlijk was dat Jozef de Timmerman om de maten voor de kist op te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten